مقاوم سازی سازه های بتنی
کلینیک بتن ایران
کـلینیــــک بتـــــــن ایران ، هلدینـــــگ تولـــــــــیدی ، مــــــهندسی ، بـــــــازرگانی و آموزشـــــی بتــن کشور
ساعات کاری

شنبه - پنجشنبه ۸:۰۰ - ۱۸:۰۰

Search

آب بندی بتن چیست ؟ روش های نوین آب بندی بتن

تماس برای مشاوره؟

متخصصین و کارشناسان کلینیک بتن ایران آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.

آب بندی بتن چیست ؟
فهرست

 

برای آب بندی بتن ، به طور کلی برای ایجاد مانع در برابر رطوبت بتن روش های مختلفی وجود دارد که نحوه اجرای آن هنگام ساخت معلوم می شود. برای جواب سوال آب بندی بتن چیست ؟ باید بگوییم از هر روشی که برای جلوگیری نفوذ رطوبت به بتن و یا انتقال آب به داخل بتن استفاده شود را آب بندی می گویند.

برای آب بندی بتن به دو صورت نیم بند و آب بند استفاده می شود و هر روش اصول خاصی دارد. هنگام آب بندی بتن و یا هر زمانی که بتن تحت فشار آب است ، می توان از انواع افزودنی های بتن استفاده کرد. اما در حالت مواد نیم بند باید فقط در مجاورت آب و بدون فشار استفاده می شود.

آب بندی بتن اصلاحی است که بتن های با نفوذپذیری پایین یا نفوذناپذیر گفته می شود. بتن با توجه به ماهیت کامیپوزیتی و ترکیبی که متشکل از چند جز می باشد برای حفظ دوام و در بسیاری از مواقعتامین شرایط آب بندی نیازمند آب بندی یا نفوذناپذیری می باشد. از جمله این موارد می توان به سازه بتنی استخر ، تونل ها ، مخازن آب و فاضلاب ، سد ها ، اسکله ها و … اشاره کرد. از این رو نفوذناپذیری یا نفوذپذیری کم همواره از اولیوت های طراحان ، مهندسین و کارفرماایان بوده و می باشد.

 

آب بندی بتن

پوشش آب بندی بتن :اگر بخواهیم یک سازه بتنی رو نفوذناپذیر یا آب بند تلقی کنیم باید دو محور را دنبال کنیم. نخست جسم بتن است. بتن به علت ماهسیت خود همواره دارای خلخل فرج و حفرات موئینه ای می باشد که ناشی از تبخیر آب اضافی بتن می باشد. همچنین بتن ممکن است به علت مشکل اجرایی دارای ریز ترک هایی مانند ترک های جمع شدگی ، نشت خمیری باشد که لازم است در سازه های پر اهمیت با تدابیر لازم نست به کنترل انها اقدام نمود.

لذا جدا از مشکلات اجرایی که می توان با درک آنها از بروز آنها جلوگیری کرد مانند تراکم کافی ، کیورینگ مناسب ، نسبت آب به سیمان پایین ، زمان مناسب کیورینگ ، در این موضوع به چگونگی آب بندی بتن می پردازیم.

بتن در بخش جسم می تواند در دو قالب صورت پذیرد . بخشی در طرح اختلاط با کم کردن نسبت آب به سیمان و در بخش دوم استفاده از افزودنی های مناسب برای افزایش اسلامپ و تراکم کافی ، استفاده از پوزولان ها برای کاهش حفرات ، استفاده از افزودنی های آب بندی می باشد. این امر باعث می گردد تا شاهد کمترین نفوذپذیری بتن ( کمتر از 30 میلیمتر ) باشیم و عملا شاهد نخواهیم بود در معنی عامیانه آب نشت کرده و جسم بتن آب بند خواهد بود. لازم به ذکر است نفوذپذیری کمتر از سی میلیمتر طبق استاندارد EN عددی رضایت بخش برای بتن های در معرض خوردگی شدید می باشد.

بخش دوم برای تامین آب بندی و نفوذناپذیری بتن ، تمهیدات لازم برای آب بندی درزهای اجرایی و یا حتی در سایزهای حجیم و با ابعاد بزرگ درزهای انقطاع ، انبساطی و انقباضی می باشد.

برای این موارد به صورت معمول از انواع واتراستاپ استفاده می شود. واتراستاپ ها معمولا قطعات یا محصولاتی هستند که در زمان اجرا یا پس از آن در درزهای اعمال می شوند و باعث می شوند تا آب امکان عبور از درزها که عملکردی مشابه ترک در سازه بتنی را دارا می باشند نداشته باشند. از این رو عملا ما با اجرای مناسب واتراستاپ ها می توانیم به آب بندی درزها برسیم.

مقاله های بتن:  دانلود کتاب آموزشی طرح اختلاط بتن به همراه مسائل آموزشی

انواع روش‌های آب ‌بندی بتن چیست؟

دو روش برای آب‌بندی بتن وجود دارد

 

روش اول : هنگام اجرا و ساخت سازه

روش دوم : پوشش سطحی یا روش تزریقی

 

روش های آب بندی بتن

روش های آب بندی بتن

از جمله انواع واتراستاپ ( واتر استاپ چیست؟ )مورد استفاده در آب بندی درزها  می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

نکته : لذا باید توجه داشت در بسیاری از موارد به علت مشکلات اجرایی مانند گرمای هوا ، خرابی تجهیزات ، ناکافی بودن پرسنل و تجهیزات . غیره ، باعاث می گردند با وجود تدابیر فوق الذکر آب بندی و نفوذناپذیری در سازه ها حاصل نشود. به خصوص این امر در سازه های نگهدارنده آب خود را بیشتر نمایان می کند.

پوشش آب بندی بتن

از این رو شاهد هستیم که در نهایت کافرمایان ملزم به تامین آب بندی با اجرای پوشش آب بندی بتن می باشند. پوشش های آب بندی با ایجاد لایه ای نفوذناپذیر بر روی سطح بتن ، مانع ورود آب به بتن و سازه شده و باعث تامین آب بندی بتن می گردند. امروزه انواع مختلفی از پوشش های آب بندی وجود دارند که بسته به شرایط ، فشار آب ، در معرض UV بودن ، مباحث اقتصادی ، شرایط شیمیایی ، تجهیزات و پرسنل تخصصی در اختیار ، دسترسی ، ترافیک ، محدودیت زمانی ، دمای آب و محیط ، فشار منفی یا مثبت بودن ، دوام مورد نظر و … می تواند موثر و کارآمد باشند.

لذا کارشناس انتخاب کننده نوع پوشش آب بندی بتن باید با ارزیابی موارد ذکر شده و اولویت بندی و حتی در نظر گرفتن سایر مسائل خاص هر پروژه و نیز شناخت کافی از پتانسیل و مزایا و محودیت ها پوشش های مختلف نسبت به انتخاب پوشش مورد نظر اقدام کند. برخی از انواع روش و پوشش های رایج و استاندارد در آب بندی سازه های بتنی به شرح ذیل می باشد. لذا این امکان دارد که متریال و روشهای استاندارد و غیر استاندارد دیگری هم علاوه بر آنها وجود داشته باشد.

  • پوشش الاستومری اکرلیکی –سیمانی
  • پوشش نفوذگر کریستال شونده
  • انواع پوشش اپوکسی
  • پوشش پایه قیری
  • پوشش رابرلاینیگ
  • پوشش پلی یورتان
  • پوشش پلی اوره
  • پوشش ورق پلی اتیلن
  • پوشش ورق پی وی سی
  • پوشش GCL
  • پوشش سیلوکسان
  • پوشش قیرگونی
  • پوشش ملات با چسب بتن
  • پوشش ایزوگام
  • پوشش فایبرگلاس
  • تزریق رزین اپوکسی
  • تزریق رزین پلی یورتان

باید توجه داشت که ممکن است در فرآیند انتخاب پوشش مناسب ، گاهی یک عامل نسبت به بقیه دارای اولویت بالاتری بوده که گزینه های انتخابی محدود می کند. به طور مثال آب بندی فشار منفی ، یا آب بندی مخازن با شرایط اسیدی .

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

ثبت نام / ورود